Leeropbrengsten Minor Begeleidingskunde

Wat is mijn opbrengst van de Minor Begeleidingskunde?


Dat communiceren zoveel meer is dan luisteren alleen, dat zoveel gedrag vanuit het onbewuste deel van jou komt. Dat je als professional in de begeleiding de verantwoording hebt om jezelf te kennen en te weten waar dat stuk eigenheid van invloed zou kunnen zijn in de begeleiding van anderen.


Door het vak Live Events heb ik mijn manier van omgaan met verlies onderzocht en ontdekte ik het belang van het goed verwerken onderschat en meer tijd nemen voor rouw. Eigenlijk oefen je in deze Minor alle theorie op jezelf.  Ondanks alle heftigheid die dat soms teweegbracht heeft dit voor mij erin geresulteerd dat de theorie aan den lijve heb ervaren. Dit maakte de theorie ook veel herkenbaarder.  


De vakken van Positieve Psychologie onderstrepen het belang dat iedereen anders is en sterke kanten heeft, juist die soms als vanzelfsprekend ervaren kanten zijn je steun en toeverlaat bij veranderen. Iedereen schrijft zijn eigen levensverhaal, leerzaam was om te ervaren dit vanuit verschillen perspectieven te doen.

Coachcontext bracht voor mij een verdieping en nog beter bewust worden dat je als mens en coach nooit alles weet. Dat onderzoek naar achtergronden je de ander beter helpt begrijpen en verstaan. Immers elke vraag wordt vanuit een andere context gesteld. Dat je nooit alles weet en steeds opnieuw zult moeten onderzoeken en inlezen omdat de context van een persoon met een vraag en diens culturele of maatschappelijke positie of verleden van belang is.

 

Theorieën zijn van belang om patronen te herkennen. Bij het vak begeleiden van professionals zijn veel vooral ook praktische werkvormen en interventies beschreven die je goed ondersteunen. Hiervan heb ik vooral door het oefenen ermee veel van geleerd.

Vanuit het vak Durf te denken was mijn leeropbrengst vooral de empathische nulstand, de rust voordat ik in actie of veroordeling schiet, maar vooral de geruststelling dat het even niet weten er ook mag zijn. Verder heb ik ontdekt dat ik de neiging heb een filosofische vraag te formuleren rond een probleem wat ik ervaar. Filosofie zo heb ik ontdekt is voor mij hersengymnastiek, een activiteit die je samen met anderen doet om te komen tot iets beters, nieuws , berusting of ander inzicht.

 

Het zelf ondervinden van het belang van goede coaching in Aankomen in de Haven was heel fijn en helpend. De gesprekken tijdens deze lessen hebben geresulteerd dat ik in mijn overtuigingen over jezelf kwetsbaar opstellen heb bijgesteld. Heb leren inzien dat het je kwetsbaar kunnen opstellen juist een enorme kracht is en resulteert in steun en inzichten die je leven veranderen.